Pijnklachten

Pijnteam
In het Beatrix Kinderziekenhuis is een team dat veel kennis heeft van somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) aan het houding en bewegingsapparaat. Wat betekent pijn aan de botten, spieren en pezen zonder dat de andere artsen hiervoor een verklaring hebben gevonden. Als dit bij jou het geval is dan kan jouw kinderarts je verwijzen naar het spreekuur van de kinderreumatoloog soms gecombineerd met een afspraak bij de kinderfysiotherapeut.

Het pijn team wordt ingeschakeld op een moment dat er al veel dokters naar jouw klachten hebben gekeken. Meestal is er veel onderzoek gedaan om erachter te komen wat de oorzaak is van jouw klachten. Soms lijkt het erop dat er ooit een oorzaak is geweest voor de klachten maar die is er in het hier en nu inmiddels niet meer van belang. Bijvoorbeeld omdat de klachten veranderd zijn door de tijd.

Mogelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld dat je je anders gedraagt dan eerder. Bijvoorbeeld je slaapt slecht, je sport niet meer of je eetlust is veranderd. Andere gevolgen kunnen zijn dat je emoties veranderd zijn (verdrietig of boos) of dat je sombere gedachten hebt. Veel kinderen met pijn kunnen zich moeilijk concentreren. Het lukt niet altijd meer om naar school te gaan en thuis in het gezin kunnen dingen anders lopen. Vaak heeft het hebben van pijn grote gevolgen op je lichaam. Je conditie kan achteruit gaan en je spierkracht kan verminderen doordat je bijvoorbeeld een lichaamsdeel niet goed meer kunt gebruiken. Het is belangrijk om al deze gevolgen goed te onderzoeken. Want we weten dat deze gevolgen een rol spelen bij het voortduren, het niet herstellen of zelfs het verergeren van de klachten. In dit geval is het heel erg belangrijk om alle gevolgen die de pijn voor heeft in kaart te brengen. Soms kan dit poliklinisch.
Je krijgt dan een afspraak bij 1 of meer leden van het team. Eventueel wordt bloedonderzoek verricht en of foto’s gemaakt. We proberen dit op 1 dag te plannen maar dat is niet altijd mogelijk. Als de afspraken geweest zijn dan krijg je 1-3 weken later een afspraak op de polikliniek met de kinderreumatoloog al dan niet met 1 van de andere leden van het pijnteam om de bevindingen en het behandelvoorstel te bespreken.

Als de klachten al heel lang bestaan dan kan de arts een opname voorstellen om beter inzicht te krijgen in je oorzaken en gevolgen van de pijnklachten. Het doel is vooral om een goed behandelplan op te stellen voor jou.
Meer informatie over hoe een opname precies in zijn werk gaat kun je lezen door op deze link te klikken (PDF)

Hieronder kun je 2 filmjes bekijken die uitleggen hoe het kan dat sommige mensen pijn hebben zonder dat de artsen daar een oorzaak voor kunnen vinden

 

Contact

UMCG
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen
Telefoon 050 361 6161

Polikliniek kinderreumatologie binnen het UMCG
Poortweg 14, 9700 RB Groningen
Telefoon 050 361 4404 (8:30-12:00)
e-mail kinderreumatologie@umcg.nl

Bekijk voor meer info de contactpagina